söndag 26 oktober 2008

Trakasserier

Två myndiga personer blev inatt stannade av polisen i Helsingborg för att de såg lite flummiga ut. Det visade sig att de båda hade rökt cannabis och dessutom hade lite av den varan i sina fickor. Förföljelsen och övergreppen mot myndiga cannabisbrukare börjar ta absurda proportioner. På vilket sätt blir de här två personerna hjälpta av att polisen och rättsväsendet blandar sig i deras liv? Med stor sannolikhet har de absolut inga problem med sitt bruk av cannabis, och om de har det vad har polisen med det att göra? Samhället borde ge vetenskapligt basera och fördomsfri vård åt de brukare som av olika anledningar inte kan hantera en viss drog.

Jag har varit ute i Helsingborgsnatten, och lovar att det finns större problem att hantera än två fredliga flummare. Antagligen hoppar polisen gärna på cannabisbrukare för de vet att de sällan använder våld. Annat är det med alkoholpåverkade personer.

Enligt EMCDDA brukar ungefär 2% av den svenska befolkningen cannabis. Hur länge ska de fortsätta att betraktas som en andra klassens medborgare utsatta för polisens trakasserier?

Värt att notera med siffran 2% är att den dessutom bygger på nationell data. Svenska myndigheter har all anledning att underdriva antalet brukare för att "bevisa" att den svenska ovetenskapliga modellen för narkotikabekämpning är framgångsrik. Under samma period som antalet brukare legat på ungefär 2% har polisen höjt sin bedömning för mängden cannabis som förbrukas årligen i Sverige från 3 ton till 30 ton. Är det så att de 2%-en helt plötsligt börjar röka 10 gånger mer, eller är antalet brukare närmare 20%?

Inga kommentarer: