måndag 6 oktober 2008

Äntligen!

Äntligen har någon tagit bladet från munnen och konstaterat att den svenska narkotikapolitiken inte har sin grund i vetenskap. Det är enligt diverse dagspress Folkhälsoinstitutet som drar den slutsatsen. Tyvärr menar de också att mer av samma vara som uppenbarligen inte fungerar och som de själva nu har konstaterat inte är vetenskapligt förankrat är vägen framåt... Nåja, ett litet steg i rätt riktning är det i alla fall.

Annars är deras rapport ganska intressant. Som vanligt staplar de diverse myter från 1930-talet på varandra, missar helt att folk använder droger för att det är skoj med mera. Men ur deras egna siffror kan man snabbt räkna ut att av alla som använder eller har använt cannabis är bara cirka 1,9 % att beteckna som beroende. Jämför det med ungefär 4,2 % av den alkoholdrickande befolkningen som är alkoholister och att cirka en tredjedel av alla som provar tobak blir beroende.

Deras prat om vikten att minska tillgängligheten på droger ekar ganska tomt när man i vilken mataffär som helst dygnet runt kan inhandla tobak och Systembolaget numera har lördagsöppet. Ur ett folkhälsoperspektiv verkar det inte särskilt vettigt eller resurseffektivt att engagera polisen att jaga icke våldsamma brukare av den uppenbart mycket svagt beroendeframkallande örten cannabis.

Inga kommentarer: