Jag får en olustig känsla av ekot från FRA-debatten. Det verkar som våra kära politiker har en annan uppfattning än medborgarna om hur vår demokrati fungerar. Tyvärr har politikerna rätt. Vi har ett system där den demokratiska debatten i princip endast förs internt i partierna. Medborgarna har bara att välja mellan olika mer eller mindre färdiga paket. När vi väl ska gå till val finns det ingen tid för en sansad genomgång av de olika partiernas politik. Allt reduceras till floskler som till exempel ”alla ska med”, ”stoppa bidragsfusket”, ”betyg redan i förskolan” eller något liknande. Det är uppenbart att många viktiga frågor försvinner i det allmänna bruset när det är dags för val, och de verkar de flest politiker vara nöjda med.
Vad FRA-debatten har fört fram på ett tydligt sätt är skillnaden i uppfattning mellan medborgarna och politikerna om hur vår demokrati fungerar och bör fungera. Med det rigorösa partisystemet är det lätt att viktiga frågor passerar relativt obemärkt. Ingen enskild person behöver ta ansvar, utan det är partiet som bestämt. De gör bara sin plikt inom rådande system.
Med ett direkt personvalssystem där den som ställer upp till val är tvungen att vara bosatt i samma område som sina väljare skulle ge ett mer direkt ansvar och därmed också ett tydligt uppdrag från väljarna. Missköter politikers sig i väljarnas ögon har de en mycket liten chans att bli omvald. Med dagens partisystem finns knappt den kopplingen, utan där gäller det att sköta sig i partiets ögon. Inte väljarnas.
Vad är då nackdelen med ett direktvalssystem? Att medborgarna får ett ökat demokratiskt inflytande på bekostnad av partierna och politikerna? Antagligen är det där skon klämmer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar