måndag 26 oktober 2009

Vem valde Silvia?

Jag antar att svaret är kungen, men jag menade mer demokratiska val. Vårt kära kungahus ska som alla bör veta inte blanda sig i politiska frågor. Ändå far drottningen värden runt och propagerar för hårdare tag i narkotikafrågan samtidigt som hon försöker misskreditera olika initiativ till en human och effektiv narkotikapolitik. Hon gör även sitt bästa för att koppla ihop andra problem som till exempel människohandel med narkotikafrågan. Till Svenska dagbladet ger hon följande kommentar angående avkriminalisering av narkotikabruket i stora delar av Sydamerika samt talet om en legalisering och reglering av den idag helt oreglerade drogmarknaden.

- Det är inte bara att man ger fel signal, inte bara att det kanske ser ut som om man ger upp – utan att man bagatelliserar det på ett sätt som är väldigt farligt.

Drottningens uttalande visar mer än väl på hur illa insatt hon är i frågan, och att hon dessutom är helt omedveten om detta. Det är helt okej att inte vara insatt, men som drottning och därmed nån form av policyskapare bör hon åtminstone sätta sig in i ämnet djupare än den moralpanik som uppkommer när ett barn far illa.

Hela världen, men speciellt Sydamerika, har under de senaste decennierna varit utsatta för det av USA startade "War on Drugs". Det militära och repressiva angreppssättet till att försöka minska droganvändandet har endast lett till billigare droger, högre tillgänglighet och högre renhet. Som en extra bonus har den organiserade kriminaliteten växt till sig finansierade av förbudet.

Vad många länder i Syd- och Centralamerika vill med en dekriminalisering är att bryta ligornas ekonomiska makt samtidigt som den obehagliga spiral av våld kanske kan brytas.

För vad är det vår drottning vill? Vill hon att barn ska ha en trygg uppväxt utan droger och våld? I en reglerad marknad (som vårat eget Systembolag till exempel) tar staten intäkterna från drogförsäljningen och upprätthåller en åldersgräns. I en oreglerad marknad som vi har nu överlåts drogförsäljningen till organiserad brottslighet som uppenbarligen inte har någon åldersgräns vid försäljning.

3 kommentarer:

Anonym sa...

någon borde ha tryckt upp det här i käften på henne så kanske hon kunde lära sig något. sverige är en jävla skämt, en fasad för skit och elände. att inte fler ser det är för mig en jävla gåta

http://www.thelocal.se/19102/20090427/

Amir Ahl sa...

För mig räcker det om hon och hennes familj abdikerar. Som privatperson får hon gärna ha precis vilka knasiga åsikter som helst.

Anonym sa...

ARGHHHHHHHHHHHH!

Som jag har stört mig på det här under det senaste dagarna.

Det är som att alla tänker: bara vi får bort drogerna så ordnar sig allt!