- Det är inte bara att man ger fel signal, inte bara att det kanske ser ut som om man ger upp – utan att man bagatelliserar det på ett sätt som är väldigt farligt.
Drottningens uttalande visar mer än väl på hur illa insatt hon är i frågan, och att hon dessutom är helt omedveten om detta. Det är helt okej att inte vara insatt, men som drottning och därmed nån form av policyskapare bör hon åtminstone sätta sig in i ämnet djupare än den moralpanik som uppkommer när ett barn far illa.
Hela världen, men speciellt Sydamerika, har under de senaste decennierna varit utsatta för det av USA startade "War on Drugs". Det militära och repressiva angreppssättet till att försöka minska droganvändandet har endast lett till billigare droger, högre tillgänglighet och högre renhet. Som en extra bonus har den organiserade kriminaliteten växt till sig finansierade av förbudet.
Vad många länder i Syd- och Centralamerika vill med en dekriminalisering är att bryta ligornas ekonomiska makt samtidigt som den obehagliga spiral av våld kanske kan brytas.
För vad är det vår drottning vill? Vill hon att barn ska ha en trygg uppväxt utan droger och våld? I en reglerad marknad (som vårat eget Systembolag till exempel) tar staten intäkterna från drogförsäljningen och upprätthåller en åldersgräns. I en oreglerad marknad som vi har nu överlåts drogförsäljningen till organiserad brottslighet som uppenbarligen inte har någon åldersgräns vid försäljning.