torsdag 3 juni 2010

Den svenska drogpolitiken har lyckats

Det är CAN som i ett pressmeddelande (även publicerat hos SVD och DN) rapporterar att vår politik har lyckat med att halvera drogpriserna och öka tillgången de senaste 20 åren. Detta trots ökade polisbefogenheter och hårdare straff. Så bara vi drar åt tumskruvarna en aning till, kanske knarket till sist blir gratis.

Gratis heroin ger goda resultat

I Danmark låter man inte ideologiska skygglappar hindra nya försök att minska kriminalitet och lidande i landet. Nyligen bestämdes det att ett försök med utdelning av gratis heroin till de tyngsta missbrukarna skulle inledas. De svenska knarkkrigarna förfärades och menade på att försöket var dömt att misslyckas. Illa nog var det att det i Malmö och Lund delats ut sprutor med goda resultat de senaste decennierna.

Nu några månader in i försöket är resultatet bara positivt. Det är bland annat Politiken.dk som rapporterar att bland de knappt 20 heroinister som får utskrivet heroin så har kriminalitet och prostitution minskat. Flera av deltagarna i försöket har även ökat i vikt, vilket leder till att de nu har ork att ta tag i sin situation. Må det vara att skaffa en bostad eller återuppta kontakten med familjen.

Samtidigt fortsätter i Sverige jakten på samhällets svagaste individer. För inte vill väl vi att prostitution och inbrott ska minska, vi drömmer nämligen om ett drogfritt land. Till varje pris...