tisdag 30 september 2008

Avmilitarisera polisen nu

För någon vecka sedan läste jag i en tidning att polisen vill ha mer vapen. De har, förutom alla extravapen som prickskyttegevär och diverse automatvapen, redan pistol, pepparsprej och batong. Vad de tyckte sig sakna var något som passade in mellan pistolen och pepparsprejen.

Men som den norske fredsforskaren Johan Galtung har sagt (ungefär): Ju mer vapen någon har, desto mer vill de använda dem.

Då verkar den svenska polisen ha tillräckligt med vapen. Undra om de vildskjutande insatspoliserna får något straff? Jag misstänker att spaningsuppslag saknas och att fallet läggs ner i brist på bevis. I Danmark går det att sätta vilda poliser i finkan. Undra när det blir möjligt i Sverige…

torsdag 18 september 2008

Magiska svampar

Nu är det tydligen säsong för magiska svampar. Ett flertal tidningar gör oss uppmärksamma på detta, bland annat Norrbottens-Kuriren och Nerikes Allehanda. Som vanligt frodas okunskapen bland våra kära journalister. De återger som det verkar helt utan reflektion alla möjliga påståenden. Till exempel:

- Det är här inget nytt. Användandet av så kallade Magic mushrooms har förekommit i begränsad omfattning i tio års tid. Det jätteallvarliga är att det är mer utbrett i dag och att det gått ned i åldrarna säger Dick Lannerblad, ungdomsledare vid IOGT-NTO/UNF

Hmmmmm... Människor har använt magiska svampar mycket längre än 10 år, kanske närmare 10 000. Men men, det riktigt irriterande är när de som vanligt hävdar att användandet kryper ner i åldrarna. Visst är det inte bra om barn använder droger, men det har hävdats så ända sen jag var en liten parvel i början av 70-talet. Antagligen kryper användandet inte alls ner i åldrarna, det är bara ett bra argument för att aktivera diverse föräldraföreningar så att de kan hojta om hårdare tag.

måndag 15 september 2008

Kapad demokrati

Jag får en olustig känsla av ekot från FRA-debatten. Det verkar som våra kära politiker har en annan uppfattning än medborgarna om hur vår demokrati fungerar. Tyvärr har politikerna rätt. Vi har ett system där den demokratiska debatten i princip endast förs internt i partierna. Medborgarna har bara att välja mellan olika mer eller mindre färdiga paket. När vi väl ska gå till val finns det ingen tid för en sansad genomgång av de olika partiernas politik. Allt reduceras till floskler som till exempel ”alla ska med”, ”stoppa bidragsfusket”, ”betyg redan i förskolan” eller något liknande. Det är uppenbart att många viktiga frågor försvinner i det allmänna bruset när det är dags för val, och de verkar de flest politiker vara nöjda med.

Vad FRA-debatten har fört fram på ett tydligt sätt är skillnaden i uppfattning mellan medborgarna och politikerna om hur vår demokrati fungerar och bör fungera. Med det rigorösa partisystemet är det lätt att viktiga frågor passerar relativt obemärkt. Ingen enskild person behöver ta ansvar, utan det är partiet som bestämt. De gör bara sin plikt inom rådande system.

Med ett direkt personvalssystem där den som ställer upp till val är tvungen att vara bosatt i samma område som sina väljare skulle ge ett mer direkt ansvar och därmed också ett tydligt uppdrag från väljarna. Missköter politikers sig i väljarnas ögon har de en mycket liten chans att bli omvald. Med dagens partisystem finns knappt den kopplingen, utan där gäller det att sköta sig i partiets ögon. Inte väljarnas.

Vad är då nackdelen med ett direktvalssystem? Att medborgarna får ett ökat demokratiskt inflytande på bekostnad av partierna och politikerna? Antagligen är det där skon klämmer.

måndag 8 september 2008

Vettig polis!

Det finns visst vettiga poliser lite runt om i världen, här har en uttalat sig:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/wales/7166748.stm

Undra om det finns några i Sverige?